Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

FIFA και UEFA για τον αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών στους συλλόγους!

Eίναι πλέον γεγονός ότι αρκετές ομάδες, στον κόσμο έχουν χάσει την αρχική τους ταυτότητα λόγο των ξένων ποδοσφαιριστών που διαθέτουν στο ρόστερ τους. Πρόσφατα η UEFA και ιδιαιτέρα η FIFA έχουν προτείνει αλλά και υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουν τον αριθμό των ξένων παικτών που παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η τελευταία πρόταση της FIFA η οποία έχει ταρακουνήσει πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους είναι ο καθορισμός των ξένων παικτών σε όλα τα πρωταθλήματα με βάση ενός συστήματος ποσοστώσεων. Δηλαδή η αρχική εντεκάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστο 6 παίκτες που γεννήθηκαν στη χώρα στην οποία παίζουν ποδόσφαιρο (6+5 rule). Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την UEFA γιατί επιβάλει στους συλλόγους να κάνουν διακρίσεις με βάση την ιθαγένεια, κάτι που είναι εναντίων βασικών αρχών και νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν, οι κανονισμοί της UEFA αναφέρουν ότι ένας σύλλογος που συμμετέχει στο Champions League με μια ομάδα 25 παικτών υποχρεούται να περιλαμβάνει 8 "τοπικά εκπαιδευμένους παίκτες".  Δηλαδή να έχουν παίξει σε ακαδημίες της χώρας για τουλάχιστο 3 χρόνια μεταξύ της ηλικίας των 15 με 21. Αυτός ο καθορισμός αποφεύγει διακρίσεις της ιθαγένειας και μια τέτοια μεταρρύθμιση έχει υλοποιηθεί από την Premier League για την φετινή σεζόν.

Τροποποίηση της πρότασης FIFA αναμένετε να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από τη UEFA με πιθανό σενάριο οι 6 παίκτες (ή λιγότεροι) να χαρακτηρίζονται ως "τοπικά εκπαιδευμένοι παίκτες".

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αυτα που αναφερονται πιο πάνω αυτο που καταλαβαινω είναι πως ο Εφραιμ για παράδειγμα αφού ήταν σε ακαδημίες εκτός Κύπρου(Arsenal) τότε δεν μετρά σαν ένας από τους 8 "Τοπικά εκπαιδευόμενους".Ετσι δεν είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή